Archiwum 07 grudnia 2016


gru 07 2016 Torty są słodkie
Komentarze: 0
Wiele osób poszukuje tanich i smacznych rozwiązań kulinarnych, które pozwolą w swoisty sposób zabłysnąć przed rodziną i znajomymi. Przykładem może być tutaj mazurek przepis, czyli propozycja przygotowania tego smacznego ciasta. Ogólnie wiadomo, że istotnym elementem w przypadku mazurków są bogate dekoracje cukiernicze, rzecz jasna jadalne. Przeglądając książki kucharskie tudzież Internet, nierzadko można spotkać przepis zawierający w sobie wiele alternatywnych elementów wykończeniowych. Rzeczą oczywistą jest fakt, iż każdy mazurek składa się z takich elementów, jak masa cukrowa oraz bakalie. Należy jednak pamiętać, że mazurek to nie tylko zbiór niezbędnych produktów czy sposób przyrządzenia ciasta, ale także szeroko rozumiany efekt końcowy, opierający się przede wszystkim na szeroko rozumianym wykończeniu, czyli – mówiąc prościej – umiejętnym wykorzystaniu kolorowej polewy lukrowej, posypek oraz bakalii. Warto podkreślić, iż dobrze wykonane i umiejętnie ozdobione mazurki są nie tylko efektowne i oryginalne, ale także smaczne.

Tort idealny na przyjęcia

Tort dostarczy wiele radości dzieciom, będzie smacznym deserem, a dekoracja tortu stanie się dodatkową atrakcją naszej uroczystości. Nie powinien być zbyt słodki. Dobre menu to podstawa sukcesu naszej imprezy. Warto pamiętać, że najważniejsi są nasi goście, ich zadowolone miny to gwarancja naszego sukcesu.
Tort przybiera kształt formy do pieczenia. Jeżeli tort ma być lukrowany, wierzch jego smaruje się niedużą porcją dżemu, wygładza, a następnie polewa gęstniejącym lukrem, przybiera brzegi tortu i obsypuje posiekanymi orzechami lub pokruszonymi herbatnikami. Jeżeli tort przybiera się masą, należy jej zostawić tyle, żeby oprócz przełożenia wystarczyło na posmarowanie wierzchu i boków oraz przybranie. Musimy dobrze wybrać ozdoby na tort. Torty można ubierać orzechami, skórką pomarańczową gotowaną w syropie lub owocami. Przy wykończaniu tortów trzeba pamiętać o zachowaniu proporcji między wysokością a powierzchnią; najefektowniejsze są torty niezbyt wysokie.
aniaola37 : :